Elke foodie herkent het volgende scenario. Je hebt veel leren proeven en hebt inmiddels een favoriete maaltijd, een favoriet restaurant, favoriete spatel én een favoriet drankje. En als je (net als ik) kookboeken bezit, zul je vast en zeker ook een favoriete schrijver hebben. Voor mij geldt dat in ieder geval wel. Een van mijn favorieten is Vanja van der Leenden. Culinair schrijfster, foodstylist en chef. In 2019 verscheen ze ten tonele met haar bekroonde boek Indorock en sindsdien kan je niet meer om haar heen. Ze straalt één en al liefde uit voor haar Indonesisch roots en flaneert met een rebelse kookstijl. Na haar eerdere boeken brengt ze in januari een nieuwe parel uit, genaamd: Insane. Een gekmakend lekker en tóch best gezond kookboek.
Wat maakt het boek uniek?
Ik hoor je denken: ‘Alweer een boek over gezond eten?’ Ja. Maar toch een tikkeltje anders… Insane is namelijk niet geschreven als en dieet- of lifestyleboek. Je krijgt er geen ‘healthy glow’ of een blokjesbuik van. In Insane vertelt Vanja een eerlijk verhaal over een haalbaar, divers en vooral gebalanceerd eetpatroon. To be honest? Klinkt niet super spannend en bovendien niet als iets nieuws. Waar zit dan het verrassende element? Die vinden we in de manier waarop Vanja de boodschap brengt aan haar lezers. Met de nodige zelfspot en relativering toont zij hoe zij zelf balans vond in haar eetgedrag.
Is het een leesboek of een kookboek?
Ik zeg half/half. Er is namelijk achtergrond informatie nodig om de boodschap te kunnen begrijpen. In Insane laat Vanja middels duidelijke voorbeelden zien hoe zij doordeweeks thuis met haar gezin eet. Dat is altijd lekker en toch ‘best gezond’. Want als Vanja één ding geleerd heeft in haar zoektocht naar een gezond eetpatroon, is het dat je niet inlevert op smaak en er vooral niet te streng mee om moet gaan. Haar zoektocht resulteerde in een optimistisch boek bomvol smaak en gevuld met verrassende recepten. Elk recept is toegankelijk en allemaal nagelopen door een diëtist. Extra uniek aan het boek is dat de foto’s zijn geschoten door Vanja’s man, culinair fotograaf Remko Kraaijeveld.
Zijn de recepten ontzettend moeilijk?
Ik vind de recepten verrassend en vooral uniek samengesteld uit combinaties waarvan je nog niet eerder gehoord hebt. Maar moeilijk? Nee… Dat niet. Je hebt in veel gevallen wel te maken aan lange ingrediëntlijsten en een flink aantal bereidingsstappen. Maar moeilijk? Nee… Dat niet. Denk aan een Franse wittebonensoep met kookkels en gremolata, linzensalade met radicchio, sinaasappel en sesam of een Lasagna met groenekool en aardpeerbechamel. Vanja’s Indische achtergrond komt daarnaast wederom veelvuldig terug in haar gerechten als boerenkoolcurry met spicy tempeh of de vitaminebom bami met tofu-kipgehaktballen.
Is het boek overzichtelijk en kan je gemakkelijk een recept terugvinden?
De inhoud van Insane heeft Vanja samengevat binnen 12 hoofdstukken, waarvan er 7 hoofdstukken gevuld zijn met recepten. Deze hoofdstukken zijn gecategoriseerd aan de hand van de seizoenen. Dus: lente, zomer, herfst en winter. Daarnaast is er een hoofdstuk met recepten die geschikt zijn voor het jaarrond. Ook serveert Vanja drankjes en hapjes voor erbij en heeft ze daarvoor extra hoofdstukken in het boek opgenomen. Vanja biedt je overzicht dankzij een register zodat je in het 319 pagina tellende boek de ruim 100 gerechten gemakkelijk kunt terugvinden.
Wat vind je geweldig aan Insane?
Insane is naast een kookboek ook een persoonlijk logboek van Vanja, waarin ze haar moeilijke reis langs voedselallergieën, eczeem, orthorexia en boulimia beschrijft. Stuk voor stuk kwalen waarin ‘gezond’ eten als de oplossing gepredikt wordt. Maar dat rebelse waar we Vanja anno nu om prijzen, zorgde er in het verleden ook voor dat ‘volledig gezond eten’ niet de oplossing bleek. Ze werd eenzamer dan ooit en hunkerde naar een realistische oplossing. Volledig gezond werd uiteindelijk ‘Best gezond’ en zo kreeg een gezonde balans de kans om boventoon te voeren. Vanja reflecteert eerlijk op de kwalen die ten grondslag lagen aan het schrijven Insane. Een eerlijkheid die het een boek herkenbaar maakt waarin mening struggelaar zichzelf zal herkennen. En dat is fijn, want zoals Vanja zelf zegt: ‘Best gezond is goed genoeg’.
Er zijn vast minpunten, toch?
Zoals altijd ben ik eerlijk. Over wat ik goed of fijn vind aan een boek, maar ook over de punten die mij opvielen en waar ik minder tevreden over was. In het geval van Insane zijn dat de volgende twee minpunten:
1. Tussen de recepten door worden heel veel foto’s gebruikt. Het zij om desfeer van het boek te zetten. Ik vind dat er wat is doorgeslagen in de hoeveelheid foto’s tussen deze recepten. Ik krijg het gevoel alsof ik door een persoonlijk fotoalbum van de familie van der Leenden/Kraaijeveld blader.
2. Als je moeilijke eters in huis hebt dan kun je Insane beter laten liggen. Het boek bevat unieke receptcombinaties die niet voor de hand liggend zijn. Moeilijke eters zul je hier niet blij mee maken.
Soort keuken: Fusion, ik kwam zoveel recepten tegen uit verschillende internationale keukens dat één enkel label niet voldoet.
Geschikt voor: Thuischefs, met of zonder gezin. Lezers die graag wat meer gezonde voeding aan hun eetpatroon toe willen voegen, zonder in te hoeven leveren op smaak.
Rapportcijfer: 7
Enthousiast? Koop het boek via deze link: (affiliate link)
€35,- | 9789038810577 | januari 2022 | Hardcover | 328 pagina’s
Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh en van Ditmar.