Als er één ding is waar Jamie Oliver om bekend staat, is het wel zijn onbetwiste gave om smaakvolle maar toch simpel te maken gerechten te bedenken. Met een tal van titels op zijn naam is hij de onbetwiste kookboeken koning van de Britten en die titel verdedigt hij met verve. Want eind vorig jaar zag zijn 25e(!) kookboek het levenslicht: Samen Eten. Geschreven in Corona tijd om de focus van thuis eten weer terug te leggen op waar het eigenlijk om draait, samen zijn en samen genieten van goed eten. En na een veel te lange periode waarin we weinig van zulke magie konden genieten, is een boek vol smakelijke inspiratie voor vele avonden met vrienden en familie meer dan welkom!
Wat maakt het boek uniek?
De receptinhoud van Samen Eten is samengevat op een niet-alledaagse wijze. Normaal als je een kookboek openslaat is de kans groot dat je begint bij de voorgerechten, gevolgd door de hoofdgerechten en dat je afsluit met het dessert. Jamie koos en andere route en heeft Samen Eten ingestoken per menu! Verdeeld over maar liefst 18 menu’s deelt hij 120 nieuwe recepten waarmee je met een gerust hart vrienden, familie, buren en kennissen uit kan nodigen voor een smakelijke avond. Voorafgaand aan de recepten in een menu deelt Jamie de menukaart, zodat je gemakkelijk kunt scannen of dit menu geschikt is voor de avond die je in gedachten hebt. Voor elk moment is er wel een passend menu. Denk aan een brunch party, vrolijke familiemaaltijd, picknickpret of heerlijk herfsthappen.
Wie is de auteur?
Jamie Oliver, wereldwijd kookfenomeen en dé tv-chef van de UK. Al meer dan twintig jaar inspireert hij hongerige mensen met zijn tv-programma’s en boeken en weet hij miljoenen mensen in beweging te krijgen om zelf te leren koken. Verwacht geen toefje van dit of een poeha van dat. Puur, smaakvol en voedend eten at it’s finest, dat is waar het voor Jamie om draait. Naast zijn werk als (tv) chef en auteur runt hij zijn restaurantketen Fifteen en houdt hij zich bezig met zijn liefdadigheidsinstelling met als doel obesitas bij kinderen terug te dringen en om mensen door voedsel een gezond en gelukkig leven te geven.
Is het een leesboek of een kookboek?
Een kookboek. Van cover tot cover gevuld met feestmalen die je gemakkelijk op tafel kunt zetten als er gasten komen eten.
Zijn de recepten ontzettend moeilijk?
Zeker niet! Eén van de kwaliteiten die Jamie bezit is het feilloos kunnen vertalen van recepturen naar makkelijk begrijpbare instructies. Wees niet bang voor moleculaire kookkunsten of dat je paginalange kookinstructies moet doorakkeren. Jamie somt op wat je gaat maken, wanneer je het moet maken, waarmee je het moet maken en hoe je het moet serveren. Simpel, duidelijk en smakelijk.
Kan je makkelijk aan de ingrediënten komen?
Heel gemakkelijk. Bladerend door de recepten in Samen Eten spotte ik bijna geen ‘moeilijke’ ingrediënten, het gros is gewoon verkrijgbaar bij de gemiddelde Nederlandse supermarkt. Wel kwam ik hier en daar ingrediënten tegen waarvoor je het beste naar een marktkraam of speciaalzaak kunt gaan. Denk dan aan kruiden als dukkah, verse granaatappels, kastanjes of double cream (typisch Brits ingrediënt die hier verkrijgbaar is bij expatwinkels).
Heb je het boek al vaak gebruikt?
Ik heb het boek sinds oktober 2021 in huis en heb het sindsdien zo’n 5 keer uit de boekenkast getrokken. Nu denk je vast: ‘maar 5 keer gebruikt in 9 maanden, dat is niet veel?!’ Als je het zo bekijkt nee, maar als ik je vertel dat mijn kookboekencollectie inmiddels ruim 150 boeken beslaat, dan is 5 keer eten uit Samen Eten noemenswaardig!
Wat vind je geweldig aan Samen Eten?
Het boek staat vol gemakkelijke feel-good recepten. Vergezeld door kleurrijke foto’s vol mooi servies en vrolijk gezelschap roept het je meteen op om je familie en vrienden te bellen voor een volgende eetdate. Daarnaast ben ik zeer te spreken over de manier waarop Jamie zijn recepten in Samen Eten heeft ingestoken. De recepturen zijn zo geschreven dat je een deel van het werk al kan verzetten voor de gasten er zijn en je alleen nog een korte afwerking hoeft te verrichten. Zo kun je meer tijd met je gasten doorbrengen dan dat je in de keuken staat.
Absolute aanraders uit het boek:
Zelf aten mijn vriend en ik Jamie’s gebraden rumpsteak (pag 126) op een herfstavond in november, geurige pompoencurry (pag 46) op de bank op een luie zondag, namen we verse honingfocaccia (pag 12) en watermeloenspiesjes (pag 174) mee naar een zondagse barbecue en snoepten we van Jamie’s gemarmerde cheesecake met bessen en kruimelbodem (pag 238). En met al dat lekkers al achter de rug zal ik zeker het boek nog vaker van de plank pakken.
Er zijn vast minpunten, toch?
Zeker, 3 stuks om precies te zijn:
1. Als je één van Jamie Oliver’s tv-shows weleens bekeken hebt, dan weet je dat hij grote volumes kookt als het op zijn gerechten aan komt. Ook in Samen Eten is dit niet anders. Veelal komt het voor dat zijn gerechten voor 6 personen zijn, soms zelfs 8 en ik kwam recepten tegen voor 12 personen. Harstikke leuk dat je voldoende keuze hebt voor een eetavond met vrienden. Maar voor alle andere dagen van de week wil je de recepten ook gebruiken, hier zul je dus terug moeten rekenen qua hoeveelheid ingrediënten tot je op voldoende uitkomt voor 2, 3 of 4 personen.
2. Een ander punt waar ik over viel was dat de receptinstructies niet puntsgewijs beschreven worden. Het gebeurt mij daarom regelmatig dat ik een stap over het hoofd zie of vergeet waar ik gebleven was.
3. Laatste minpunt is dat er geen bereidingstijden opgenomen zijn bij de recepten. Waardoor je niet snel kan inschatten of je voldoende tijd hebt om het recept te bereiden.
Moet jij het boek kopen?
Ben jij als enthousiaste thuiskok in charge of dinner en kan je wel een nieuwe boost inspiratie gebruiken voor het anders altijd-hetzelfde-woensdag-prakkie? Dan kun je met Samen Eten van Jamie Oliver voorlopig weer uit de voeten. Smaak, variatie en simpliciteit gaan hand in hand. Maar bovenal laat Jamie ons met Samen Eten zien waar het hart van de keuken echt voor klopt: samenzijn met de mensen die je zolang gemist hebt.
Soort keuken: Fusion, ik kwam zoveel recepten tegen uit verschillende internationale keukens dat één enkel label niet voldoet.
Geschikt voor: Enthousiaste thuischefs, met of zonder gezin. Die een nieuwe dosis inspiratie zoeken voor de invulling van dagelijkse maaltijden.
Rapportcijfer: 8
Enthousiast? Koop het boek via deze link: (affiliate link)
€32,50 | 9789021585260 | 360 pagina’s | Kosmos Uitgevers